روش های طراحی هستان نگار

| | ارسال نظر | بازتاب (0) | بعدي | قبلي

امروزه با توجه به روند رو به رشد استفاده از هستان نگارها در نظام‌های اطلاعاتی، مباحث جدیدی مانند ساخت هستان نگارها، روش‌شناسی ساخت، ابزارهای ساخت، ساخت خودکار و یادگیری هستان نگارها  در میان پژوهشگران مطرح شده است.

طراحی هستان نگارها به روش های زیر صورت می گیرد:

۱. طراحی هستان نگار از پایه و بدون استفاده از هستان نگارهای موجود و بر مبنای مجموعه‌ای از منابع اطلاعاتی

۲. طراحی هستان نگار بر مبنای هستان نگارهای موجود (هستان نگارهای جهانی یا محلی)؛

3. ترکیبی از دو رویکرد قبل.

روش‌های طراحی هستان نگارها را به گونه ای دیگر به سه دسته تقسیم کرده‌اند:

1) ساخت دستی: در این روش، حجم عظیمی از دانش مفهومی به وسیله افراد در ماشین کدگذاری می‌شود و پایگاه‌های دانش بزرگ عمومی یا تخصصی ایجاد می‌گردند. Cyc (لنات، 1995) و Mikrokosmos (نیرنبرگ و دیگران، 1995) نمونه‌هایی از هستان نگارهای ساخته شده با این روش هستند. هدف پروژه Cyc، ایجاد یک پایگاه دانش بزرگ شامل مخزنی از دانش زمینه‌ای رسمی برای وظایف و فعالیت‌های استدلالی و حل مسأله در حوزه‌های گوناگون است.

2) استفاده از ابزارهای مهندسی هستان نگار  : در سال‌های اخیر ابزارهایی برای پشتیبانی ساخت هستان نگار  ایجاد شده‌اند. Protégé (اریکسون و دیگران، 1999)، Ontolingua (فارکوهار و دیگران، 1997)، Ontosaurus (اسوارتوت و دیگران، 1997) و WebOnto (دومینگ و تازباو،  1998 )  با فراهم کردن واسط کاربر مناسب، محیط را برای اکتساب دانش مفهومی و تعریف مفاهیم، نمونه‌ها، ویژگی‌ها، روابط و محدودیت‌های مفاهیم فراهم می‌کنند و دسته دیگر مانند DODDLE II (یاماگوچی، 2001) و SVETLAN' (چالندار و گرو، 2000) داده‌ها و ساختارهای لازم برای ساخت هستان نگار را از منابع ورودی استخراج می‌کنند و در اختیار سازنده هستان نگار  (انسان یا ماشین) قرار می‌دهند.

3) ساخت (نیمه) خودکار و استفاده از روش‌های اکتساب دانش: به این منظور دو راهکار پیشنهاد شده است:

الف) یکپارچه‌سازی و استفاده مجدد از هستان نگار  موجود (چاپولسکی، هوی و راس، 1997؛ ریوتارو، هیدکی و شینیچی، 2001)

ب) یادگیری و ساخت خودکار هستان نگار  از روی منابع موجود، مانند نظام‌های Text-to-onto (میدچ و استاب، 2001)، Syndikate (هان و روماکر، 2000) Asium (فوره، ندلس و رویرول، 1991) و «هستی» (شمس‌فرد و عبداله‌زاده بارفروش، 2002).

حرکت به سمت خودکارسازی اکتساب دانش از روی منابع، متون، پایگاه‌های داده و هستان نگارهای دیگر، مشکلات مهندسی هستان نگار را محدود و هزینه ساخت و استفاده اشتراکی از هستان نگارها را کاهش می‌دهد. اما در روش‌های خودکار نیز نظارت عامل انسانی همچنان امری ضروری است. استفاده از ابزارهای مهندسی هستان نگار که فقط به صورت ابزاری برای طراحی هستان نگار عمل می‌کنند، نیاز به سازنده و ویراستار انسانی را منتفی نمی‌کند. بلکه این ابزارها فقط محیط را برای وی مهیا می‌سازند. بنابراین ویراستاران انسانی همچنان نقشی اساسی در طراحی هستان نگار ایفا می‌کنند (شمس‌فرد و عبداله‌زاده بارفروش، 1381).

Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA