روزنوشت های محمد فروغی

بیشتر مطالب مرتبط با لینوکس و هک (به معنای خوبش) و کار های گیکی
شاید هم قدری مطالب فلسفی ;)

نکته مفیدی برای تبدیل کتاب ها به فرمت کیندل

فروغی محمد | 19 November, 2017 08:56

مدتهاست که از کیندل برای کتاب خواندن استفاده می کنم و واقعا راضی ام. کتاب ها را بهتر است به فرمت خود کیندل تبدیل کنیم تا راحت تر بتوان خواند. مشکلی که با کتاب های تبدیل شده داشتم این بود که نرم افزار تبدیل (calibre) بین پاراگراف ها enter یا همان newline اضافه می ساخت. حقیقتش این بود که مدتها تنبلی می کردم که سرچ کنم و مساله را حل کنم. بالاخره امروز بر تنبلی خود فائق آمدم و پاسخ مشکل خود را در پستی در سایت ردیت یافتم. از آنجا که فیلترچی دانا (!) ردیت را هم فیلتر کرده است متن مورد نظر را اینجا می گذارم:

You're not actually getting a line break every two lines, you're getting a line break after every line (basically, every line gets turned into its own paragraph) - it's just that at your preferred font size the new "paragraphs" don't fit horizontally on a single line.

This is very common when converting from PDF sources.

To fix this the right way, do this:

• Open the conversion dialog as usual
  • Select the desired output format as usual
  • On the left, click on the "Heuristic Processing" category
  • Check "Enable heuristic processing" to enable the rest of the controls on the page
  • Then (and this is what will actually fix this) check "Unwrap lines". Hold your mouse over the checkbox to read the help text in a popup. Please note that this isn't 100% accurate due to the nature of PDFs, there will still be lines where the problem manifests itself, but much, much fewer. Optionally adjust the line unwrap factor right underneath (explanation follows).
  • Check or uncheck any other options on that page - they control different things, not paragraph unwrapping.
  • Convert and check the results. Retry with different unwrapping factors is not satisfactory.

البته راه حل فوق برای ویندوزی ها است. امثال بنده که لینوکس استفاده می کنیم می توانیم از پارامتر خط فرمان زیر استفاده کنیم

--enable-heuristics

مثلا:

ebook-convert Hypercomputation\:\ computing\ more\ than\ the\ Turing\ machine.pdf Hypercomputation.mobi  --enable-heuristics

ایدکم اللهCool

Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS