« قبلي |
چهارشنبه باشكوه و ماندگار
عبدالرسول خسروی | 10 Dec, 2009, 01:32 | کلی | (1245 Reads)
چهارشنبه باشكوه  و ماندگار در تاريخ كتابداري ايران

چهارشنبه 18 آذرما 1388 یک روز به یاد ماندنی در تاریخ کتابداری ایران ثبت شد. روز قبل بارش برف ، سوزش سرما شروع شده است. نگران اينكه مراسم آنطور كه بايد و شايد خوب برگزار نشود. همه نتوانند حضور يابند. اما سرما و برف مگر مي تواند در  عشق به  استاد سد ايجاد كند.

صبح زود يك روز پاييز همه چيز مهيا براي برگزاري همايش تجليل از استاد گرانمايه انديشمند، فرزانه  گرانقدر، عالم وارسته استاد دكتر رحمت الله فتاحي است. تا آنجائيكه اطلاع دارم برخي از دوستان و همكاران شب گذشته از راههاي دور تا بر فراز آسمان مشهد آمده بودند اما ظاهرا قسمت نبود برگشته بودند. برخي تا صبح در فرودگاه مهرآباد به سر برده  بودند تا صبح فرجي حاصل شود و خودرا به اين مراسم برسانند. بالاخره لحظه موعود فرا رسيد. همه آمدند. آنهائي كه توانستند آمدند و آنهائي كه نيامدند اما دلشانه روانه اين مراسم كردند. همه و همه آمدند. صحنه هاي زيبائي خلق نمودند.  به عشق استاد همه بودند.

و اما شروع برنامه:

مثل هميشه برنامه مزين شد به تلاوتي آياتي چند از كلام الله مجيد و سپس سرود جمهوري اسلامي ايران.

مجري ضمن خوش آمدگوئي به حاضران، رئيس انجمن كتابداري خراسان جناب آقاي يغمائي را به جايگاه دعوت كردند. ايشان از مقدمات كار انجمن و برنامه هاي انجمن گفتند و از اينكه به چه سختي استاد را راضي به برگزاري چنين همايش نمودند سخن گفتند از وي‍ژگيهاي استاد گفتند.

سپس دكتر قنبري رئيس دانشكده درباره استاد صحبت كردند و وي‍ژگيهاي ايشان را برشمردند. بعد نوبت دكتر  آقاي دكتر شعباني معاون پژوهشي دانشگاه رسيد تا ايشان نيز از استاد بگويد.

دكتر شعباني سخن گفتند و چه زيبا و عالمانه خصوصيات استاد را برشمردند. ايشان از اساتيد حوزه روانشناسي بودند اما استاد را مي شناختد. دكتر شعباني شخصيت فرهيخته و با سوادي هستند كه به راحتي از كسي چنين تعاريفي نمي كنند اما امروز چه ساده اما فيلسوفانه تصوير استاد را براي حضار ترسيم نمودند.

اما اين بار نوبت دكتر دياني رسيد. ايشان از اشتياق و صميميت خود با استاد صحبت كردند. از آرامش استاد، گذشت، برون داد فعاليت هاي استاد، به پايان دادن انزواي كتابداران به واسطه گروه بحث الكترونيكي و در نهايت از لطف خداوند براي همكاري در طول دوران خود با استاد سپاسگزاري نمودند.

اما سخنران بعدي سركار خانم انصاري بودند. ايشان به دليل شرايط جوي نتوانستند در اين مراسم حضور پيدا كنند. تا بر فراز آسمان مشهد آمدند اما برگشتند. اما خانم انصاري هر چند خودشان حضور نداشتند اما دلشان اينجا بود. اما همكاران نيز از طريق تلفن همراه با ايشان ارتباط برقرار نمودند. سكوتي مطلق حكمفرما شد. استاد خانم انصاري از آن روي خط با حضار سخن گفتند و چه زيبا بانوي كتابداري ايران تشكر خود را ابراز داشتند و از ويژگيهاي استاد گفتند.

اما بعد آقاي نادري با سرودن شعري حال و هواي ديگري به برنامه دادند.

سپس يكي ديگر از چهره هاي ماندگار كتابداري ايران جناب آقاي دكتر حري پشت تريبون قرار گرفتند. هرچند خستگي مسافرت خارج از كشور بر تن داشتند اما به احترام استاد دعوت دوستان خراسان لبيك گفته و در اين مراسم حضور يافت. ايشان بحث علم سنجي را پيش كشيدند. برخي از استادان را اعتبار ساز حرفه و دانشگاهها خواندند و گفتند بيست درصد از اعضاي هيات علمي دانشگاه يا حرفه مندان از طريق توليدات علمي خودشان اعتبار ساز دانشگاه يا حرفه مي شوند. استاد دكتر فتاحي هم جزو اين 20 درصد حوزه دانستند. سپس ويژگيهاي استاد گفتند. نظريه سازي و اجراي آن تا مرحله عمل، پذيرش انديشه و تسامح را از بازرزترين ويژگيهاي استاد دانستند.

دكتر ابراهيم افشار سخنران بعدي بود. وي از متوازن به دست گرفتن سكان زندگي، صبوري بيش از حد، حلم استادسخن گفتند و دو دغدغه عمده استاد را نيز گفتند:

1-    خردورزي و عقلانيت

2-    تفكر انتقادي

اين بار نوبت پذيرائي شد. از جذاب ترين بخشهاي همايشها، نه به لحاظ پذيرائي بل به لحاظ تجديد خاطره ها بحث و گفتگو  و تازه شدن ديدارها. هر چند برف همه جا را سفيد پوش كرده بود و سرما سوز خود را نمايان  اما صفا و عشق و صميمت گرماي خاصي به محفل بخشيده بود.

بعد از پذيرائي همه آمدند تا دوباره از ويژگيهاي استاد كه با جان و دل ديده اند دوباره از زبان ديگر همقطاران استاد بشنوند و دوباره آمدند تا قدردان استاد باشند.

آقاي عمراني به نيابت از انجمن كتابداري و اطلاع رساني ايران پشت تريبون قرار گرفتند. از ويژگيهاي استاد گفتند نكته جالب اينكه هر كدام از رويكردهاي متفاوتي در مورد استاد صحبت كردند. از دغدغه هاي حرفه اي انجمن از اثر گذاري استاد و اثربخشي استاد گفتند در پايان قطعه اي بنام به بهانه رحمت خواندند.

سپس دكتر سعيدي رضواني صحبت كردند.

بعد از آن نوبت سيد مهدي طاهري رسيد. ايشان از تاثير گذاري سازماندهي دانش بر استاد و تاثيرگذاري استاد بر سازماندهي سخن گفتند.

بعد از آن نوبت به آقاي ميرزائي رسيد. دبير اجرائي همايش مرد سختكوش انجمن كتابداري خراسان و پيام انجمن را قرائت نمودند و چه زيبا هم گفتند.

اما نوبت به استاد رسيد. تشويق بي امان حاضران همرا با اشك شوق. تشويق بي امان علم، استاد، معرفت، ايثار، همگرايي، متانت، حلم، صبوري، خردوري، عقلانيت و تشويق رحمت بود. چه صحنه هاي زيبائي خلق شد. استاد پشت تريبون قرار گرفتند مگر در چنين شرايطي مي شود سخن گفت. مگر ياراي سخن گفتن هست.  ايشان به هر مشقتي بود لب به سخن گشود. از تپش قلب خود براي سخن گفتن علي رغم چاپ كتاب مهارتهاي سخنران و برگزاري كارگاهها و تجربيات فراوان  در اين شرايط سخت گفتند. از همه تشكر كردند. اين همايش را همايش تجليل از علم دانستند. با خضوع و خشوع فراوان سخن گفتند و چه ساده و زيبا سخن گفتند. باز هم از دغدغه حرفه، جامعه ... گفتند.

در ادامه لوح هاي تقدير و تنديس و بسياري از هداياي دگر تقديم استاد شد.

خلاصه هر چه گفتند و هر چه شنيديم حقيقي و واقعي بود. هر چه بود باور معرفتي استاد بود. جاي همه دوستان سبز . هر كسي هم نبود مطمئنا دلش اينجا بود.  همه آمده بودند تا بگويند استاد متشكريم

در پايان از خداي بزرگ مي خواهيم

هر كجا هست خدايا بسلامت دارش

دکتر سعید رضایی شریف آبادی نیز از  ونکور کانادا تلاش در برقرای ارتباط داشتند تا حضور خود را از راه دور اعلام دارند اما موفق نشدند.

کتاب گوهر ماندگار زندگینامه استاد نیز امروز رونمایی شد.

حضور اکثریت بستگان استاد زیبائی خاصی به مراسم بخشیده بود  و نشان از عمق محبت بستگان نسبت به استاد بود.

هر چند این همایش تجلیل از استاد دکتر فتاحی بود اما به نوعی مراسم  غیر رسمی تشکر از همسر گرانقدر ایشان  استاد عزیز سرکار خانم دکتر پریرخ بود. باشد که انجمن کتابداری خراساتن نیز در اولین فرصت مراسم نکوداشت و تکریم استاد و بانوی کتابداری خراسان و ایران را  برگزار نماید.

Trackback URL: http://fumblog.um.ac.ir/trackback.php?id=1498