سیستم‌های خبره

Published on 02/14,2013

Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA MicrosoftInternetExplorer4

سیستم‌های خبره برنامه هایی هستند که رفتار یک انسان متخصص در یک زمینه بخصوص را تقلید می کنند. این برنامه از اطلاعاتی که استفاده کننده در آن‌ها ذخیره می‌کند جهت اعلام یک عقیده در یک موضوع بخصوص استفاده می کند. از این رو سیستم‌های خبره تا هنگامی که بتوانند موضوعی را که با پاسخ‌های شما مطابقت داشته باشد بیابند به سوال کردن از شما ادامه می دهند. به منظور درک کردن آنچه یک سیستم متخصص انجام می دهد مکالمه زیر که بین یک متخصص در امور میوه و فرد دیگری که می خواهد از وی توصیه ای در این مورد دریافت کند را در نظر بگیرید:

متخصص: آیا میوه سبز است؟

- استفاده کننده: خیر.

- متخصص: آیا میوه قرمز است؟

- استفاده کننده: بله.
متخصص: آیا این میوه روی درخت رشد می کند؟
استفاده کننده: خیر.

- متخصص: آیا این میوه روی یک بوته رشد می کند؟
استفاده کننده: بله.

- متخصص: آیا این بوته تیغ دارد؟

- استفاده کننده: بله.

- متخصص: این میوه تمشک است!

هدف از طراحی یک سیستم متخصص کامپیوتری در امر میوه تولید این مکالمه است. در حالت عمومی تر سیستم متخصص سعی می‌کند که به استفاده کننده از خود در مورد موضوعی که از آن مطلع است راهنمایی دهد.

اگر بخواهيم تعريفي از سيستم هاي خبره ارایه دهيم مي توان گفت « سيستم هاي خبره برنامه هاي كامپيوتري هستند كه با استفاده از قواعد مورد استفاده متخصصين به حل مسایل در زمينه اي خاص مي پردازند. وجه تمايز اصلي سيستم هاي خبره نسبت به برنامه‌هاي كاربردي گذشته آن است كه از استدلال مبتني بر استنباط و استنتاج استفاده مي كند در برنامه هاي كاربردي معمولي داراي الگوريتم و روش حل مساله ثابتي هستيم اما در روش هاي شهودي مي توان با آزمون و خطا مسایل دشوارتري را حل كرد و به جواب رضايت بخش رسيد .

مفهوم سیستم های خبره بر این فرض استوار است که دانش متخصصین در حافظه رایانه ضبط و در دسترس کسانی که به کاربرد آن دانش نیاز دارند، قرار گیرد. یک سیستم پشتیبانی تصمیم شامل برنامه هایی است که منعکس کننده چگونگی اعتقاد یک مدیر در حل یک مساله می باشد. یک سیستم خبره، ازطرف دیگر فرصتی برای تصمیم گیری ها پیش می آورد که از قابلیت های مدیر افزون تر است .تمایز دیگر بین سیستم خبره و سیستم پشتیبانی تصمیم، توانایی سیستم خبره در توصیف نحوه استدلال جهت نیل به یک راه حل خاص است. اغلب اوقات شرح نحوه دست یابی به یک راه حل، از خود راه حل ارزشمندتر است.

داده هایی که به وسیله برنامه های سیستم پشتیبانی تصمیم استفاده می شود، اصولا ‌به صورت عددی بوده و برنامه ها، تاکید بر استفاده از روش های ریاضی دارند، لیکن داده هایی که به وسیله سیستم های خبره به کار می رود نمادی تر بوده و اغلب به صورت متن تشریحی می باشند. برنامه های سیستم های خبره بر به کارگیری برنامه های منطقی تاکید دارند.