مدل كيفيت نرم افزار

ارسال شده توسط | 27 May, 2009

در بخش قبل راجع به مفاهیم کیفیت نرم افزار صحبت شد. در این قسمت مطالبی درخصوص مدلهای ارزیابی کیفیت نرم افزار ارائه می شود.

• تعریف مدل کیفیت نرم افزار

مدل کيفيت عبارتست از قالبي که ارتباط بين ديدگاه‌هاي مختلف نسبت به کيفيت را بيان مي‌کند. درسال‌هاي اخير تحقيقات بسياري در زمينه استانداردسازي ويژگي‌هاي كيفيت و عوامل مؤثر در موفقيت سيستم‌‌هاي نرم‌افزاري انجام شده و مدل‌‌هاي كيفي مختلفي بر اساس نوع دسته‌بندي اين ويژگي‌هاي كيفي ارائه شده است که اكثر آنها به اجزا سلسله مراتبي تقسيم مي‌شوند.

• اجزا مدل کیفیت

عموماً اجزاي اصلي يك مدل كيفيت عبارتند از: ويژگي كيفي، ويژگي فرعي كيفي و متریک.
هدف اصلي يك ويژگي كيفي مشخص كردن يك جنبه كيفيت محصول است. عبارات ديگري نيز از قبيل خصوصيت یا صفت سطح بالا در مدل‌هاي كيفيت استفاده مي‌شود.
برخي خصوصيات نرم‌افزار مستقيماً‌ قابل ارزيابي نيستند و نياز به يك سطح اضافي مياني براي محاسبه دارند كه ویژگی یا خصوصيت فرعي گفته مي‌شوند. بعنوان مثال ویزگی "قابليت نگهداري" شامل سه خصوصيت فرعي "آزمايش‌پذيري"، "قابليت فهم" و "قابليت تغيير" است.
براي ارزيابي كيفيت يك ويژگي فرعي نياز به تعيين متریک است. يك متریک داراي يك ارزش عددي است كه مي‌تواند يك ويژگي كيفي را اندازه‌گيري نمايد. متریک ها بايد به اندازه كافي كامل باشند تا اساس اندازه‌گيري مدل كيفيت را تشكيل دهند.

• روش ارزیابی نرم افزار با مدل کیفیت

همانطور که گفته شد، كيفيت به ويژگي، ويژگي فرعي و متریک تجزيه مي‌شود. هر ويژگي كيفي فرعي با استفاده از متریک های مرتبط اندازه گیری مي‌شود. سپس مقادير عددي از ويژگي‌هاي فرعي به ويژگي‌هاي كيفي سطح بالا نسبت داده مي‌شود. درصورتیکه وزن ویژگی های کیفی در نرم افزار مورد ارزیابی یکسان باشد، جمع مقادیر عددی ویژگی های کیفی، کیفیت نهایی محصول را مشخص می کند؛ در غیر اینصورت باید پس از تعیین وزن هریک از ویژگی ها، جمع وزن دار آنها محاسبه گردد.

ادامه دارد ...

15 نظرات , 0 بازتاب از "مدل كيفيت نرم افزار"

1. ارسال شده توسط معصومه:
    لطفا راجع به مدلهای کیفیت نرم افزار بییشتر بگید . مدل ISO 9126 رو می خوام . خواهیش می کنم .
  2. ارسال شده توسط معصومه:
    سلام و خسته نباشید . از توضیحاتتون خیلی ممنوم. من دانشجوی کارشناسی ارشد ITهستم و موضوع پایان نامم کیفیت نرم افزار می باشد . دنبال متریک های مدل ISO/IEC 9126 هستم اما متاسفانه نتوانستم پیدا کنم .ویژگیهای کیفی و ویژگیهای کیفی فرعی این مدل رو می دونم اما کارم به دلیل پیدا نکردن متریک های این مدل متوقف شده . ازتون خواهش می کنم کمکم کنید . من منتظر جوابتون هستم .
  3. ارسال شده توسط 8716430127:
    سلام. مدل كيفيت ISO-9126 رو براتون e-mail كردم. موفق باشيد.
  4. ارسال شده توسط کیانا:
  5. ارسال شده توسط کیانا:
  6. ارسال شده توسط ليلا:
    سلام خسته نباشيد خيلي خوب است ممكنه يك مقاله pdf از مدل هاي كيفيت نرم افزار را برام ميل كنيد بينهايت سپاس گذار
  7. ارسال شده توسط بهكمال:
    با عرض پوزش بابت تاخير پاسخ افرادي كه توضيحات و منابع بيشتر درخصوص مدل هاي كيفيت نرم افزار و نحوه ارزيابي نرم افزار با معيارهاي كيفيت درخواست كرده بودند؛ از طريق ايميل ارسال شد.
  8. ارسال شده توسط faham:
    می شه لطفاً 6 ویژگی کیفی نرم افزار رو با ذکر مثال برام ایمیل کنید.ممنون
  9. ارسال شده توسط فرناز:
    با سلام می خواستم خواهش کنم در صورت امکان یکسری شاخصهای متریک را برای اندازه گیری کیفیت نرم افزار برام ارسال کنید
  10. ارسال شده توسط بهکمال:
    در پاسخ به درخواست خانم فرناز، منابع بيشتر درخصوص متریک های كيفيت نرم افزار از طريق ايميل ارسال شد.
  11. ارسال شده توسط منصوره:
    باسلام وعرض خسته نباشيد من دانشجوي كارشناسي مهندسي نرم افزاركه موضوع پروژه ام مقايسه تطبيقي مدل هاي كيفيت نرم افزار است.مطالب كاملي نتونستم پيداكنم.ميشه ازتون خواهش كنم كتاب جامع يا اگرPDF فارسي دراين مورد داريدبهم كمك كنيد. باتشكر
  12. ارسال شده توسط الهه:
    سلام ممنون اززحماتتون.مقاله pdf از مدل هاي كيفيت نرم افزار را برام ميل كنيد اگه زحمتی نیست .ممنون.
  13. ارسال شده توسط روناک:
  14. ارسال شده توسط احسان:
    با سلام و تشکر در مطالعاتی که در خصوص کیفیت نرم افزار داشته ام، به عبارات متعددی بر می خورم که کمی گیج کننده است مانند الزامات کیفی، نیاز کیفی، نیازمندی کیفی ، انتظارات کیفی، عوامل کیفی،ویژگی، صفت، خصیصه کیفی ... که در زبان فارسی همه یک معنی دارند ولی ظاهرا در متون استاندارد معانی متفاوتی دارند یا شاید مدلها مختلف از عبارات مختلف ولی هم معنی استفاده کرده اند اگر در این خصوص شفاف سازی بفرمایید ممنون می شود
  15. ارسال شده توسط مشکی:
    با سلام .من دانشجوی ارشد کتابداری وموضوع پایان نامم مدل های ارزیابی کیفیت ولی متاسفانه نتونستم مطلب خواستی در ایم مورد سرچ کنم اگه کمکم کنید ممنون میشم .