موتور دانش- ولفرام آلفا

Published on 06/03,2009

در هفته  های گذشته موتور جست وجوی جدیدی در دانشگاه هاروارد رونمایی شد که به گفته کارشناسان می تواند به اندازه ظهور گوگل اهمیت داشته باشد و دستاورد بزرگی را در دنیای وب رقم بزند.این ابزار تحت وب که از آن با عنوان «موتور دانش» یاد می کنند، یک نرم افزار جست وجوی آنلاین رایگان به نام ولفرام آلفا است.

فاوت «آلفا» با موتورهای جست وجوی معمولی در این است که در پاسخ به سوالات کاربران، به جای نمایش فهرست بلندبالایی از وب سایت های گوناگون، یک پاسخ دقیق و مستقیم ارائه می کند. این موتور جست وجوی نوین که توسط «استفن ولفرام» فیزیکدان و ریاضیدان 50 ساله انگلیسی طراحی شده است، در آدرس www.wolframalpha.com در دسترس قرار می گیرد. «ولفرام» خود درباره موتور دانش می گوید؛ «هدف ما همگانی کردن دانش تخصصی برای همه، در هر کجا و هر زمان ممکن است.» این موتور جست وجوگر اطلاعات و اخبار عمومی و feedهای آنلاین مانند اخبار هواشناسی یا قیمت سهام را پردازش می کند و به جست وجوی کاربران پاسخ می دهد. برای مثال کاربران می توانند با استفاده از این سیستم، به راحتی به اطلاعات عمومی مانند ارتفاع قله اورست پی ببرند یا چندین مجموعه داده را در ولفرام آلفا وارد کنند و نتیجه جدیدی مانند تولید ناخالص داخلی یک کشور به دست آورند.از دیگر قابلیت های موتور دانش می توان به حل معادله های ریاضی پیچیده و رسم نمودارهای گرافیکی اشاره کرد. «ولفرام» می گوید؛ «سیستم ما مانند تعامل با یک متخصص قادر است لب کلام شما را درک کند، آن را پردازش کند و جواب را به شما بگوید. با وجود دامنه پایگاه داده علمی گسترده آلفا، اطلاعات فرهنگی محدودی نظیر فیلم و موسیقی در این سیستم گنجانده شده است.» وی در ادامه می افزاید؛ «هزاران میلیارد داده گوناگون توسط متخصصان شرکت wolfram research برای آلفا انتخاب شده است. وظیفه این تیم متخصص، خواناکردن اطلاعات مورد نظر برای آلفا است.»

«نوا اسپیواک» یکی از پیشگامان وب معنایی و خالق سرویس اجتماعی تحت وب twine معتقد است موتور جست وجوی آلفا ولفرام می تواند به اندازه نقش گوگل در دنیای وب اهمیت داشته باشد.وی می گوید؛ «کاری که ولفرام آلفا می کند مانند اتصال به یک مغز الکترونیکی بیکران است. این موتور جست وجو نه تنها به جست وجوی محض اطلاعات در یک پایگاه داده گسترده می پردازد، بلکه جواب ها را پردازش و درک می کند.»درک بیشترولفرام آلفا از تکنیکی به نام «پردازش طبیعی زبان» برای پاسخگویی به سوالات کاربران استفاده می کند. با وجود این فناوری، کاربران می توانند به جای عبارات و ساختارهای تخصصی با زبان محاوره سوال خود را وارد سیستم کنند. برای مثال پاسخ به یک ورودی نسبتا ساده مانند «چه تیمی در سال 2006 قهرمان جام جهانی فوتبال شد؟»، کشور «ایتالیا» خواهد بود. این فناوری مدت ها آمال و آرزوی دانشمندان کامپیوتر بوده که هدف شان برقراری ارتباط میان انسان و کامپیوتر به شکلی پویا و طبیعی است. به گفته «ولفرام»؛ «آلفا بسیاری از موانع سر راه ترجمه و درک الکترونیکی داده ها را حذف کرده است.» وی در ادامه می افزاید؛ «ما گمان می کردیم ابهام زیادی در عبارات جست وجو وجود داشته باشد و این مساله آلفا را دچار چالش کند، اما در واقع اینچنین نبوده است. از سوی دیگر این سیستم به خوبی اشکالات زبانی را حذف می کند. منظور از اشکالات زبانی، کلماتی است که در محاسبات کامپیوتری آلفا برای به دست آوردن پاسخ های موردنظر، نقشی ندارند.»زبان ساده«ولفرام» می گوید اکثر کاربران در جست وجوی خود ترجیح می دهند به جای به کارگیری جملاتی با ساختار دستوری کامل، تنها «مفهوم» اصلی را جست وجو کنند، همان طور که در موتورهای جست وجوی امروزی به این شیوه عمل می کنند. وی می گوید؛ «مردم خیلی زود تنبل می شوند و با خود می گویند من به آن همه کلمه اضافی در جست وجوی خود احتیاج ندارم.» اما دکتر «بوریس کتز» متخصص زبان طبیعی انستیتو فناوری ماساچوست بر این باور است که یاد کردن از ساختار دستوری زبان با عنوان «اشتباه زبانی» توسط دکتر ولفرام، امری ناامید کننده است.

«کتز» می گوید؛ «شما از این سیستم سوال می کنید «باراک اوباما» چه زمانی با «نیکلا سارکوزی» ملاقات کرد؟ اما زمانی درک ساختار جمله بیشتر نمود پیدا می کند که آلفا تشخیص دهد آیا اوباما با سارکوزی ملاقات کرد یا سارکوزی با اوباما.» وی در ادامه می افزاید؛ «به عقیده من، دکتر ولفرام در برخورد با پدیده زبان دچار اشتباه شده است و به جای درک چگونگی چینش مفاهیم زبانی گوناگون در کنار هم، از آن با عنوان اشتباه یاد می کند.» «کتز» سرپرست پروژه یک ابزار پردازش زبان طبیعی به نام start است که به ادعای وی، نخستین سیستم پاسخ دهی به سوالات تحت وب است. این سیستم همانند آلفا، مجموعه یی از پایگاه داده های مشخص را جست وجو می کند تا سوالات کاربران را پاسخ دهد. این در حالی است که start تنها داده های عمومی را شامل می شود و در مقایسه با آلفا از دامنه بسیار محدودتری از اطلاعات پشتیبانی می کند.به گفته «کتز»؛ «موتور جست وجوی start به میلیون ها سوال صدها هزار کاربر در سراسر جهان مانند مکان ها، فیلم ها، مردم و معنی کلمات در دیکشنری پاسخ می دهد. این سیستم همچنین قادر است مانند آلفا، اطلاعات را از چند منبع گوناگون پردازش کند.